

Necdet Ayaz
Eski Milli Atlet
MaratonTürk’ün saygıdeğer okurları, “Hayatını Atletizme Adayan Adam: Nejat Kök” başlıklı yazımın son bölümünü bilgilerinize sunuyorum.
1975 yılında tanıdığım, tanımaktan da onur duyduğum merhum Nejat Kök Ağabeyimle 2020 yılında yaşanan pandemiye kadar Ankara’da görüşürdük. Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıl evinden çıkamaması nedeniyle bir araya gelme şansımız pek olmadı. Bu süre zarfında telefonla konuştum ve sadece evine üç kez gitme fırsatı bulabildim. Son zamanlarda da ilişkimiz kesildi. Nedenini araştırdığımda İzmir’de yaşayan kardeşi Sayın Umur Kök’ün eşi Sayın Gülden Kök’ten, Nejat ağabeyimin rahatsızlanması nedeniyle İzmir’e, oradan da Manisa da bir huzurevine yerleştirildiğini öğrendim. Huzurevindeyken de iki kez telefonla konuştuk. Kısa bir süre sona da yaşamını yitirdi. Vefatı ülkemiz için olduğu kadar dünya atletizmi içinde de önemli bir kayıp oldu. Nurlar içinde yatsın.
Talebim doğrultusunda Merhum Nejat Kök ile ilgili görüşlerini gönderen değerlerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunarak, görüşlerini paylaşıyorum.
Aslı ERGENÇ: (Türk Atletizminin gelişmesine sporcu, yönetici ve federasyon başkanı olarak önemli katkılar sağlayan Sayın Ali Ergenç’in kızı, babasına özenerek atletizm yapan, milli takımda yarışan, elde ettiği başarılarla da Türk atletizminin gelişmesine katkı sağlayan bir değerlerimizdir)
“Sayın Necdet Ayaz, geçtiğimiz günlerde beni arayarak babama ulaşamadığını söyledi ve nasıl olduğunu sordu. Ben de rahatsızlığı nedeniyle telefon kullanmadığını söyledim. Benden Nejat Kök ile ilgili yazmakta olduğu yazısında kullanmak üzere babamla görüşmemi ve Merhum Nejat Kök ile ilgili bir anısını göndermemi rica etti. Babamın geçmişi hatırlamakta zorlandığını, bu nedenle bunun mümkün olamayacağını söyledim. O da merhum Nejat Kök’ü, babamdan duyduklarım ve milli takımda bulunduğum sürede değerlendirmemi rica etti. Ben de Necdet Ayaz abimin bu isteğini kırmayarak Merhum Nejat Kök ile ilgili görüşlerimi yazıyorum.
Merhum Nejat Kök’ü babamdan atletizmi seven, istatistik çalışmaları yapan, yaptığı çalışmaların da uluslararası federasyonlarca beğenilen ve de yararlanılan biri olduğunu sıklıkla duymuştum. Ben de 90’lı yıllarda milli takıma girdiğimde kendisini tanıdım. İyi derece yapan atletlerle istatistiki çalışmalarından dolayı özel ilgilenirdi. Ben de bunlardan biri olduğum için kendimi şanslı ve mutlu sayıyorum. Kendine has bir tarzı olan ve daha iyi dereceler yapabilmem için önerileriyle hatırladığım ender insanlardan biridir merhum Nejat Kök. Nur içinde yatsın.”
Prof. Dr. Emin ERGEN; (Türk Atletizminin gelişmesine Sporcu, Spor Hekimi, Eğitimci ve Yönetici olarak önemli katkılar sağlayan bir değerimizdir)
“Nejat Kök Ağabeyimi 1974 yılında İzmir’den Türkiye Şampiyonası için Ankara’ya gittiğimizde Naili Moran Atletizm Sahası’nda sporcuları dikkatle dinleyen biri olarak tanıdım. İnce, atletik yapılı, daha çok orta mesafe koşucusu olduğunu düşündüren bir fiziği vardı. Yumuşak konuşan, ancak etkileyici bir tonlaması vardı. Daha sonra Federasyon başkanı olduğunu öğrendim. Her zamanki gibi hızla değişen federasyon başkanlığını kısa bir süre sonra başkasına bırakmıştı. Ancak atletizmden hiç kopmadı. Zaten atletizm istatistikçisi yönüyle uluslararası bir görevi de vardı. Engin atletizm dağarcığı ile antrenör, sporcu ve yöneticilere yol gösterdi.
1985 yılında Cüneyt Koryürek’in federasyon başkanlığı sırasında birçok yabancı antrenörün eğitimci olarak kurslarda görev almasını sağladı. O sıralar kendisini daha yakından tanıma ve birlikte çalışma fırsatı buldum. Titiz ve ilkeli tarzı vardı. Bulunduğu her ortamda büyük saygı görmekteydi. Merhum Tülya Moran’ın kurduğu Naili Moran Atletizm Vakfı’nda birlikte görev yaptık. Sağlığı için spor yapmayı yaşam biçimi haline getiren biriydi. İlerleyen yaşına rağmen spor yapmayı sürdürüyordu. Zaman zaman antrenmana bağlı sıkıntıları olurdu. Onu en çok üzen durum Aşil tendonundaki kronik sorunun antrenman yaptırmayacak duruma gelmiş olmasıydı.
Nejat Kök Ağabeyi birkaç satırla anlatmak mümkün değil. Onu kitaplarla anlatmak ve yeni nesil atletlere tanıtmak gerekir. Ben kendisini tanımış ve birlikte çalışmış olmaktan dolayı mutlu ve şanslıyım. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Nur içinde yatsın.”
Halil FIRATLI; (Merhum Nejat Kök’ü Türkiye Atletizm Federasyonu’nun önemli başkanlarından biri olan babası Merhum Jerfi Fıratlı ile tanıştırarak Türk Atletizminin gelişmesine katkı sağlama sürecini başlatan yurt dışındaki üniversite arkadaşı)
“Nejat Kök’ü 1960’lı yıllarda Texas Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisiyken tanıdım. O da doktorasını yapıyordu. Kısa sürede dost olduk. Küçük ama mütevazı bir evde oturuyordu. Evinde ders kitaplarından fazla atletizm ile ilgili abone olduğu kitap mecmua ve gazeteler vardı. O yayınlar üzerinde sürekli çalışıyor ve mukayeseler yapıyordu.
Fizik ve matematik derslerimde bana hocalık da yaptı. Sorduğu sorulara doğru cevap veremediğimde de bana kızardı. Bir araba aldığında iyi kullanamadığı için ben de ona hocalık yaptım. Kısa sürede iyi bir sürücü oldu. Sporla ilgisi atletizmle sınırlı değildi. Üniversite takımında Voleybol, Türk talebelerin kurduğu futbol takımında da futbol oynadık. 160 km uzaklıktaki Houston Astrodome Spor Kompleksi içerisindeki atletizm sahasında yapılan yarışları izlemeye giderdik. 1971 yılında doktorasını tamamlamadan Türkiye’ye dönmeye karar verdi. Ben de Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı olan babam Merhum Jerfi Fıratlı’ya mektup yazarak tanışmalarını sağladım. Babam da kendisini federasyonda görevlendirerek Türk Atletizmine faydalı olmasının sürecini başlattı. Atletizm otoritelerinden Cüneyt Koryürek ve Hıncal Uluç’la yakın arkadaşlıkları vardı. Onlarla sıklıkla görüşüyordu.
Nejat Kök iyi insan, iyi dost ve spor bilgesi biriydi. Şimdi cennette, babam, Merhum Cüneyt Koryürek, Merhum Hıncal Uluç ve cennetteki iyi atletlerle atletizmi konuşuyordur. Nur içinde yatsınlar ve Ruhları şad olsun.”
Bahri VRESKALA: (Türk sporunun gelişmesine İstanbul ve İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürü, Türkiye Atletizm Federasyonu’nda da yönetim kurulu üyesi olarak katkı veren değerimizdir.)
“Merhum Nejat Kök’ü İstanbul ve İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevimde tanıdım. Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyelikleri sırasında da birçok projede birlikte çalıştık. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen, saygın, naif ve özverili bir spor adamıydı. Türk Atletizminin gelişmesine antrenör, yönetici ve federasyon başkanı olarak önemli katkılar sağladı.
Uluslararası ilişkileri çok iyiydi. 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları enformasyon sistem direktörlüğü, Avrupa Atletizm Birliği’nin daimi üyesi olması da bunun göstergesidir. Üstlendiği görevleri en iyi şekilde yapardı. Merhum Cüneyt Koryürek, Merhum Hıncal Uluç ve Merhum Kenan Onuk ile iyi arkadaşlardı. Onlarla birlikte Olimpiyat Oyunlarını, Dünya ve Avrupa Atletizm Şampiyonalarını televizyonlarda yorumlardı. Vefatı Türk Atletizminde olduğu kadar Uluslararasında da önemli bir kayıp oldu. Allah rahmet eylesin.”
Saygıdeğer okurlar,
Nejat Kök ağabeyimiz hakkındaki yazımın ilk yayınından itibaren, kendisini tanıyan ve seven, Türk Atletizmine hizmet etmiş birçok değerimiz şahsıma tebriklerini iletirken, kendilerinin de onunla ilgili anlatmak istedikleri anılarının olduğunu ve istenirse yazıp gönderebileceklerini ilettiler. Ancak, yazı dizisini 5 bölüm olarak planlayıp okuyucularımıza duyurduğum için, kendilerine teşekkür ettim. İlgi gösteren, destek veren dostlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunarak, Nejat Kök hakkındaki yazı dizisini burada noktalıyoruz.
Saygılarımla,
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Necdet AYAZ
1958 yılında Elazığ’da doğdu. Ankara 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi mezunu. 1975 yılında atletizme başladı. Aynı yıl kros milli takımına girdi. 118 kez milli oldu. Balkan şampiyonluğu, uluslar arası birçok şampiyonluk, ikincilik ve üçüncülükler elde etti. 1.500, 3.000 ve 5.000 metrede 5 kez Türkiye rekorunu yeniledi. Atletizm Federasyonunda orta ve uzun mesafe koşular koordinatörlüğü, eğitim kurulu başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 4 yıl “IAAF Çocuk Atletizmi” projesinin Türkiye Koordinatörlüğünü yaptı. Ankara Gençlik ve Spor İl müdürlüğünde şube müdürlü, Rize Kırıkkale, Elazığ, Denizli ve Iğdır illerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2009 yılından bu yana Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde görev yapmakta.