UA-173638735-1
MaratonTürk

Ecem Çalağan’ın sakatlanması üzerine, Tanju Bağırgan yazdı

Tanju Bağırgan

İSTENMEYEN ECEM ÇALAĞAN SAKATLIĞI : SÜRÜCÜ HATASI MI? BAKIM HATASI MI? YOKSA ARABA ÜRETİM SİSTEMİ HATASI MI ?

Ecem Çalağan uzun yıllardan beri uzun atlama dalında yarışan 6.17m olan derecesini bu yıl Haziran ayında Bakü de 6.41 atlayışı ile geliştiren ve bu derecesini daha çok geliştirebileceği ümidi veren, 2024 yılındaki olimpiyatlarda ülkemizi başarı ile temsil edeceğini düşündüğüm hiç de sıradan olmayan bir sporcumuz!

Avrupa Milletler oyunlarında Ecem’in neden sakatlandığına ilişkin yorumlar beni tatmin etmediği için aşağıda izleyeceğiniz sakatlanma videosunu bir kez de ben izledim (bakınız video 1) Gerçekten yaşanan çok üzücüydü!!! Ecemin sakatlık sırasındaki soğukkanlılığı ayrı bir değerlendirme konusu.. Geçmiş olsun derken acılı bir duruma ilişkin sadede durumun daha açık anlaşılması için videoyu paylaştığımı belirteyim!

Ecemin sakatlığı basit bir sakatlık değil bana göre; sürücü hatası, bakım hatası, fabrika ayarları hatası, üretim hatası olarak görülebilecek bir dizi neden vardı sonucu etkileyebilecek!

Video için >> https://www.facebook.com/groups/245305845585412

Nasıl mı?

Bunun içinde video hızını yavaşlatarak atlayışı bir kez daha izlediğinizde farklı sonuçlara ulaşıyorsunuz! (Video 2’yi izleyiniz! dilerseniz videonu sağ alt kösesinde bulunan ayarlar düğmesindeki video hızı sekmesinden daha da yavaşlatarak izleyebilirsiniz!)

Yavaşlatılmış video görünümünde öncelikle Ecemin çok kuvvetlendirilmiş olduğunu ve 6.41 atladığını da düşünürsek bununda 6,70m lere kadar çıkarabilecek bir kuvvet düzeyi görünümünde olduğunu belirteyim. Yavaşlatılmış 2.ci video’ da yaklaşma koşusuna bakıldığında bu açık olarak gözükmekte…. Buna karşın bu düzeyde olan bir sporcudan beklenmeyecek kadar sorunlu olan yaklaşma koşusu ve tahtaya basımı sırasında basma ve sıçrama tekniğinin bu sakatlığı ortaya çıkartan önemli nedenlerden. (bu nedenleri nereden kaynaklandığını usta baş antrenörlerimizden olan Tayfun Aygün’ün uzun atlama kitabında bulabilir, ayrıntı içinde ona sorabilirsiniz!) kolayca sürücü hatası denilebilir değil mi?

Pek de öyle gözükmüyor! yaklaşma koşusunda koşu yerine sıçrayarak koşan (kanguru yapan) ve uzun atlama tekniğinin belirleyicisi olan son 3 adım koşu tekniği ve sıçrama tahtasına ayak koyuş ve yerden kopuş, diz çekme gibi eylemlerin önemli bir araba tasarım ve bakım sorunu (antrenörlük) olduğunu belirteyim…

Diğer bir deyişle de; bu sakatlanmanın nedeninin, üst düzey antrenörlerimiz de bile olan, teknik ve antrenman bilgisi yetersizliklerin bir sonucu olabileceğini eski bir sprint ve uzun atlama antrenörü olarak belirteyim! Ayrıca bu kötü teknik yapılanmaya karşın yine de 6.41 atlayan olimpik düzeyde bir atlayıcımızın potansiyelinin neden daha ileriye taşınamadığı da antrenör yeterlilikleri konusuna ilişkin düşündürücü başka bir soru!.

Antrenörlük sorunlarının yanı sıra, doğal olarak olimpik düzeyde sporcuların tasarımına uygun olmayan fabrika ayarlarında ve süreç içerisinde bakımlarına ilişkinde önemli sorunlar bulunmakta.. Bildiğiniz gibi araba yarışlarında yarış sırasında arabalarının bakım istasyonlarında geldiklerinde donanımlı bir teknik ekibin kısa bir sürede arabayı fabrika ayarlarına uygun bir konuma getiren hızlı ve nitelikli bir bakım ile yarışa yönlendirmeleri imrenilerek izlenir.. Bu bağlamda bu ekip gibi; üst düzey antrenörlerimizin sorunlarının çözülmesine ve verim düzeyinin artırılmasına yardımcı olacak bilim insanları ve destek verecek bir takımın varlığı da atletizm için çok önemli! ne yazık ki böyle ekibin yokluğu antrenörlerimizi de üst düzeyde gözlem ve analizle saptanacak sorunlar içinde yalnız bırakmakta!! Örneğin Ecemin teknik sorunları biyomekanik analizlerle bilim insanlarınca saptanmış ve önerileri de de antrenörlerce dinlenerek uygulanmış olsaydı! (haklarını yemeyim! 2014-2016 da Atletizm bilim insanları Işık Bayraktar ve Murat Çilli’ biyomekanik analizleri yaparak rapor olarak yayınlamış!) bu kaza olur muydu? olabilirdi! Ama olma olasılığı en aza indirilirdi! Ayrıca önemli bir ve çok yetersiz kaldığımız bir sorunumuz da sakatlanan bu sporcumuzu en kısa sürede ve sağlıklı olarak yeniden olimpik hazırlığa katmak.. Bu da fabrika üretimin yeri olan atletizm federasyonunun sorumluluğunda! Almanya atletizm federasyonunun olimpik sporcularının antrenman verilerinin günlük mobil olarak alınıp performans merkezlerinde değerlendirildiğini ve uzun süreli olarak da izlemesinin yapıldığını söylemekle yetineyim!

Kısacası bir sürücü hatası olarak gözüken yada gösterilen Ecemin sakatlanması aslında tüm paydaşların sorumlu olduğu bir sistem hatası nedeni olarak ortaya çıkmakta !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATEGORI